duminică, 20 decembrie 2009

Alb sau negru?

Nu cred ca exista bine sau rau in stare pura. Nu pe Pamant. Oamenii nu pot fi in totalitate buni sau in totalitate rai, suntem un amestec de pacate si miracole. Dintr-o persoana ne putem face un dusman sau un prieten, totul depinde doar de partea pe care reusim sa o activam, daca trezim latura sa buna sau nu.

19 comentarii:

  1. bre,mda...ar fi cateva chestii de discutat..nu cred ca e vorba doar de bine si rau,frumos si urat,dragoste si ura...profa mea de romana spune ca nimic pe lumea asta nu este in stare pura...includem pe lista nesfarsita toate chestiile de pe lumea asta aflate in antiteza..mnah...ce zici tu e cat se poate de corect..as vrea insa sa dezvolti putin ideea,sa despici firun 14...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca sunt oameni in totalitate rai, dar nu in totalitate buni.Oricum dezvolta ideea ca sa fac un comentariu mai exact.

    RăspundețiȘtergere
  3. In opinia mea, exista oameni in totalitate buni. Acei oameni care s-au desprins de tot ce e rau in lume, de ura, de invidie, de egoism, de tot ce inseamna material si s-au dedicat trup si suflet ajutarii semenilor si a societatii se numesc, in opinia mea,sfinti, in sensul s-au ridicat la un alt nivel spiritual decat cel al majoritatii. ( nu ceaparat cei randuiti de Biserica). Pe de alta parte, oricine poate sa fie in totalitate rau, sa incalce toata regulile sa nu se supuna nimanui si sa faca ce il taie capul, desi se zice ca in fiecare om exista un strop de bunatate ( desi eu nu cred asta).

    Cu stima si respect,
    Death:D

    RăspundețiȘtergere
  4. :))cineo fi anonim astA:))..auzi razvane ca nu se refara la sfintii randuiti de biserica:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vazut ce a zis, dar a explicat ce a vrut sa spuna prin sfiti si eu cred ca nu este nimeni bun (fata de lumea inconjuratoare sau de el insusi) pentru ca depinde de ochii care il privesc (fie obiectivi sau subiectivi), iar daca presupunem ca cineva este intradevar rupt de tot ce transmite o influenta nefasta cred ca acei ochi nu l-ar putea privi pentru ca nu ar putea sa inteleaga acest fenomen, exact cum bastinasii desprinsi de lume de pe vreo insula izolata pe intinderea de apa nu au putut constientiza vasele navigatorilor la prima intalnire cu acestia, aceste vase transformandu-se in apa cum se intampla si cu cineva rau care nu pricepe frumusetea lumii.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Razvan: O vorba cica zice: " Pe om il judeci dupa faptele pe care le face cand nu il vede nimeni". A fi in totalitate bun inseamna a respecta toate regulile indiferent de cine te priveste ( ca te judeca gresit, asta e alta problema).
    @ tovarasul Danila( am citit nick-l tau invers, nu stiam din inainte cine'i useru). Ce intelegi tu prin sfant?:D
    Cu drag,
    Death:D

    RăspundețiȘtergere
  7. astept raspuns in special de la tovarasul mai sus mentionat:D

    Death:D

    RăspundețiȘtergere
  8. Vreau neaparat sa-mi spui ce intelegi prin raguli!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am folosit reguli cu sensul de toate constrangerile morale, religioase, sociale, legislative, pe care le impune societatea:D

    Al vostru,
    Death

    RăspundețiȘtergere
  10. A fi bun inseamna a te lasa silit, fara voia ta de normele morale religioase etc.???

    RăspundețiȘtergere
  11. A le respecta, nu a te lasa silit. Un anume tip destul de destept spunea odata: " dati cezarului ce-i a cezarului, dati lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu". E o diferenta. Interpretarea ta e putin dusa la extrem. Dar lasand la o partea interpretarea ideii de " regula", da, in esenta inseamna sa respecti toate regulile impuse. Ca sa-ti dau un exemplu: in filmul " Legendele toamnei" sunt trei frati : unul moare in razboi, unul incalca toate regulile posibile, facand tot ceea ce il taie capul si toata lumea il iubeste( adica personajul lui Brad Pitt), si ultimul, care invata, respecta toate regulile posibile si ajunge om bogat, cu functie etc., dar nimeni nu il iubeste. Chiar este o replica in filmu in care ultimul frate ii salveaza pe toti si spune lu frate-su brad Pitt:" am respectat toate regulile societatii si ale lui Dumnezeu. De ce pe tine te iubesc toti si pe mine nu?". Si cam asta e ideea desprea bine si rau, amandoua fiind interpretabile. Binele pe care il consider eu tu il privesti ca pe o subjugare. As vrea sa vizionezi filmul si sa imi spui cine e "bine" si cine e "rau", sau , ca sa nu fie off-topic, daca exista ceva " in totalitate bun" si inversul.:D


    Cu stima, Death

    p.s.: astept raspunsul lu' nenea Fane:>

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai folosit cuvantul "constrangere" care inseamna a sili pe cineva sa faca un lucru pe care in mod normal nu l-ar face, a forta, a obliga; acestui termen i-ai asociat anumite reguli care trebuie respectate, producandu-mi o stare asociata unei dictaturi.In fine...Vreau sa spun ca nu sunt de acord cu ideea ta, dar despre asta voi vorbi mai tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu vad de ce trebuie sa respecti anumite reguli care in esenta sunt un rezultat al reflectiilor celor care le-au creat, iar acesti sunt apartinatorii unei din cele doua categorii (buni sau rai).Nu vreau ca bunatatea sa fie tarata si modificata de conceptiile lumii moderne, ci doar exprimata intr-un mod cat mai simplu, dar cu baze axate pe trairi adanci.

    RăspundețiȘtergere
  14. prin reguli eu inteleg doar niste conventii, cineva stabileste ce e bine si ce e rau. si poate sa greseasca. de multe ori raul imbraca haina binelui si invers. nu vi s-a intamplat niciodata ca un lucru considerat initial un esec, sa va aduca ulterior satisfactii? se zice ca viata e nedreapta, dar de multe ori bine ca e asa. daca totul ar fi mers conform planului, viata mea ar fi fost cu totul alta, dar privind retrospectiv imi dau seama ca ceea ce imi doream nu mi se potrivea.

    RăspundețiȘtergere
  15. anonime...eu nu cred in sfinti:)...am spus ca am adoptat ideea profei mele de romana:"nimic pe lumea asta nu este in stare pura"..nu cred ca exista om care cand a facut o fapta buna,sa zicem asa,nu sa gandit macar o fractiune de secunda:"lasa ba ca e bine la dosar"...sau cand un simplu om omoara un alt om..din ura,invidie sau mai stiu eu ce...nu exista totusi putin regret..sau nu stiu anonime dak ai iubit vreodata...dar credema ca nici iubirea nui pura(vezi postul meu cu ciuleandra)...prin urmare,draga death,nuti pot da dreptate pt ca eu sustin ideea ca nu exista nimic pur pe aceasta lume..cu atat mai putin sfintii care sunt oameni...nici iisus na fost pur...el fu divinizat de constantin cel mare..dar asta e alta pov...take care

    RăspundețiȘtergere
  16. Cuvantul pe care il cautai era canonizat sau sanctificat, de divinizat o faceau altii si cu mult inainte.
    Deci om perfect nu exista. Nu era deja evidenta treaba asta?
    A respecta toate regulile, doar pentru ca sunt impuse de societate, nu inseamna a fi in totalitate bun, inseamna a fi "programat".
    Sunt de acord cu Danila la partea cu nu exista nimic pur, dar exprimarea suna cam negativa. Faptul ca avem si ganduri nefaste sau egocentriste n-ar trebui sa ne condamne, pentru ca putem alege. Si asta ar trebui sa insemne a fi om.

    RăspundețiȘtergere
  17. What?ce-i cu comentul asta:,, nici măcar iisus n-a fost pur?"nu aruncaţi la întâmplare şi apoi plecaţi...nu de alta, sunt tare curios, asta pt ca eu din câte ştiam realitatea e alta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonime, tu consideri ca Iisus a fost pur? Poti detalia?

    RăspundețiȘtergere