joi, 2 decembrie 2010

Ne pierdem in orizonturi...ENAFALINAD

Ma doare cand aud tinerii ce si fac planuri de genul pentru Craciun: "Are o amica canapea in Koma.Abia astept!!".Chiar ma doare faptul ca valul asta "fierbinte" de occidentalizare afecteaza atat de mult tinerii romani. Unde sunt iernile cu zapada cu colindatori si uratori ce sa strabata satele in lung si n lat pentru 2 colaci tari ca piatra si 10 nuci seci din povestirile lui Creanga??Unde mama naibii e acel spirit copilaresc dar atat de necesar din voi bai oameni buni?Chiar preferati o Koma in loc sa stati la un vin fiert,infrigurati de gerul de pe drumul inapoi spre casa,in jurul bradului si sa asteptati curiosi sa vedeti ce apare sub brad cand mergei sa va realimentati cana?Chiar preferati o duduiala in loc de un Stefan Hrusca?Macar de Craciun,va rog,cautati in adancuri poate gasiti ceva din ceea ce a fost odata!

10 comentarii:

  1. Dude ai perfecta dreptate... Si nu e vorba de occidentalizare e vorba de incultura si de uitarea valorilor si traditiilor poporului romanesc. E dureros, dar e adevarat. Si chestia cu colacii tari ca piatra si 10 nuci seci, e reala am facut si eu asta si a fost fun(pe vremea cand mergeam cu colinda in satul bunicilor)... ce pot sa zic am ramas putini...
    SUNTEM SIMPLI SOLDATI DEDICATI SA TINA IN VIATA BUNUL SIMT SIMTE MESAJUL SIMTE ARTA SUNTEM O MANA DE OAMENI CAPABILI SA LUPTE CA-N SPARTA NU STA CU MAINILE IN SAN PUNE MANA PE O CARTE CULTURALIZEAZA-TE SI LASA CEVA IN SPATE DUPA MOARTE ( EDI )

    RăspundețiȘtergere
  2. E adevarat, suntem pierduti in "modernismul" asta care nu este modernism ci o aroganta si indiferenta fata de traditie si cultura. Pai de ce sa nu fii cul si sa te duci cu pretena in club si sa mai tragi o tigara si o votca. (cul=cool,pretena=prietena, in caz ca cineva m-ar acuza ca nu stiu sa scriu)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca toti am fi la fel viata nu ar mai avea farmec...;)mie greu sa cred ca nu v-ati simtit si voi vreodata bine distrandu-va intr-un club...este bine zic eu atata timp cat acest spirit al sarbatoririi Craciunului este intretinut in ambele moduri...mentinem traditia...si dupa lasam conservatorismul la o parte

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate,prietene gabriel,nu se poate sa combini Craciunul cu Inna si "rapenon production" sau altele...
    In primul rand sarbatoarea Craciunului ar trebui sa transmita liniste pace si sentimente opuse celor evocate de animatoarele de pe cuburi sau de alcoolul din Finlandia.De Craciun eu ma simt fericit si cu inima deschisa tuturor lucrurilor simple dar care sa insemne ceva pentru cineva,si in niciun caz nu m as "simti vreodata bine" cum spui tu intr un club!
    In al doilea rand nu confunda conservatorismul cu ideea de a pastra traditiile ritului romanesc.Nu ai cum sa pui in aceeasi fraza traditia cu conservatorismul.N au niciun fel de treaba!Si daca ar avea,atunci spun cu mana pe inima ca sunt un conservationist convins!

    RăspundețiȘtergere
  5. Fiecare sarbatoreste Craciunul cum vrea si cum simte! NU trebuie sa impui cuiva cum sa isi sarbatoreasca Craciunul, fiecare il sarbatoreste cum simte el chiar daca este bine sau rau!

    RăspundețiȘtergere
  6. de undesi pana unde am impus eu ceva?nu intelegeti ba oameni buni ca nu e vorba de cum trebuie sa fie lucrurile ci de cum sunt acum fat de cum au fost odata!gandeste te anonimule ca trebuie sa ne pastram identitatea pentru ca este cel mai important lucru pe care l avem!Daca nu mai exista acel sentiment national,cum dumnezeu sa mai prospere ceva?

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum poti omule sa spui ca fiecare sarbatoreste Craciunul cum vrea? Craciunul e o sarbatoare, o sarbatoresti petru ce e, pentru ce simbolizeaza. Craciunul inseamna daruire, lumina si speranta nu gagici si muzica sparta. Nu-ti zice nimeni ca nu ai voie sa te duci in club sa bei etc. dar asta nu-i Craciunul. Fiecare sarbatoreste craciunul cum vrea...nu mai e nimic sacru?

    RăspundețiȘtergere
  8. nu e vb de a schimba mentalitati ci mai degraba de a oferi alternative astfel incat fiecare sa aleaga ce i se potriveaza. Mai grav este atunci cand nu ai alternative si ca vrei sau nu trebuie sa faci acelasi lucru ca si turma.

    RăspundețiȘtergere
  9. Citind comentariile de aici raman cu impresia ca sunt unii dintre voi care nu stiu ce inseamna Craciunul. Craciunul se sarbatoreste ca atare, nu ai nevoie de alternative. De Craciun sarbatorim nasterea omului care nu e si care conduce lumea asta de mai bine de 2000 de ani. Nu sarbatoresti Craciunul intr-un club asa cum nu sarbatoresti ziua bunicii tale mergand la curve.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acu depinde si cine e bunica....daca e Laura Andriesan si de ziua ei o viziteaza fetele, nu se kiama ca mergi la curve?

    RăspundețiȘtergere