luni, 20 septembrie 2010

Paradox

Intr-o lume bazata pe cauze si consecinte traim fara sa stim de ce.

8 comentarii:

  1. Depinde si ce fel de raspuns te multumeste. Daca cineva ti-ar spune "traim ca sa murim", ar fi de ajuns?

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil am lasat loc de intepretare...ma refeream la cauza, nu la scop

    RăspundețiȘtergere
  3. Odata ce realizezi ca vei muri incepi sa traiesti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tu cand ai realizat ca vei muri, Razvane?
    Inca vad loc de interpretare. Stiintific, unii si-au gasit raspunsul. Altii au reusit printr-o abordare religioasa. Dar poate raspunsurile lor nu te multumesc?

    RăspundețiȘtergere
  5. Parerea mea vizavi de abordarea religioasa am mai sugerat-o si in alte postari, dar stiintific, din cate stiu eu, nu s-au gasit raspunsuri, ci doar teorii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din nou, depinde ce accepti ca raspuns. Cei ce vin cu anumite teorii cred in ele, deci ei si-au gasit raspunsul. Daca vrei adevarul suprem, nu cred ca macar paradoxul mai are sens.
    Apropo, stii cine e Robert Dicke?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu prea are legatura cu in ce anume crezi. O teorie demonstrata e un adevar general valabil, nu depinde de cine crede ce. Doar ca in subiectul asta nu e nimic demonstrat...de asta zice ca nu se stie de ce. De ce sspui ca nu ar mai avea sens paradoxul? Nu, pana azi nu am auzit de el.

    RăspundețiȘtergere
  8. Un adevar general valabil mi se pare un subiect sensibil. Pentru ca nu cred ca noi, oamenii, suntem capabili sa intelegem adevarurile supreme. Si vad foarte des in jurul meu cum conteaza in ce anume crezi. Am vazut discutii, despre univers si natura lui, intre profesori de religie si elevi pasionati de stiintele exacte, amandoi convinsi de versiunile lor. Nici unul nu ar fi cedat desi fiecare avea argumente perfect logice. Pe scurt, subiectivitatea e cea care, dupa parerea mea, anuleaza orice sens in paradoxul oferit de tine.
    In schimb vroiam sa iti prezint ceva, desi poate ai auzit. Domnul mentionat e un astronom care a enuntat un principiu filosofic destul de interesant. Se cheama principiul antropic si pe scurt suna: "Universul are proprietatile pe care le are si pe care omul le poate observa, deoarece, daca ar fi avut alte proprietati, omul nu ar fi existat". Daca ai timp sa te documentezi, cred ca o sa te fascineze implicatiile.

    RăspundețiȘtergere